You are currently viewing Active Consciousness Meditations – медитации за активно съзнание

Active Consciousness Meditations – медитации за активно съзнание

Каня Ви да се присъедините към мен за едно трансформиращо и пробуждащо преживяване с една от най-мощните древни практики за дихателна медитация, наречена „Ананда Мандала“. Тази древна техника за медитация с бързо и активно дишане ще изчисти и освободи всички умствени, физически и емоционални блокажи от тялото ви и ще създаде пространство за вътрешен мир, яснота и ще проправи нов начин на виждане за живота.

По време на някои практики ще бъдат усвоени и други упражнения и динамични медитации, които ще оставя като изненада за Вас.

Независимо дали вече практикувате йога или сте начинаещ.. или сте открили, че често се блокирате от определени емоции, страдате от физическа болка или чувствате, че не можете да продължите напред в живота си по някаква причина… това е за Вас.

Това е и за тези, които искат да изпитат силата на дъха си и ефекта, който има върху тялото им. Ако сте правили този вид медитация преди, трябва да знаете, че всяко преживяване е различно и има какво ново да изживеете.

Всички ние трябва да работим самостотялно, за да постигнем щастие и удовлетворение… да изчистим целия багаж, който носим дълго със себе си, и от който нямаме повече нужда за да освободим място за вътрешна тишина и мир в нас самите, чрез отдръпване и връщане към себе си … нека това е една от  стъпките по пътя не себепознанието и освобождението!

Какво представлява АНАНДА МАНДАЛА медитацията?

Крайната върховна цел на Бакти медитацията, като част от Бакти Йога (Йога на предаността) е да обедини Атма (Душата) с Параматма (Върховната душа). Чрез последователност, консистентност и осъзнато дишане води до концентрация на ума, което от своя страна ни води до пълен мир и хармония.

Какви медитативините техники ще усвоите по време на практиките с мен?

 • ANANDA MANDALA Meditation (Bhakti techniques)
 • Dynamic No Dimensions Meditation (Sufi techniques)
 • Nadabrahma “humming” Meditation (Tibetian technique)
 • Pranayama Techniques (Deep Breathing Inner Energy Control) and Kriyas
 • Awareness meditation – SOHAM ( I am that ) mediation
 • Relaxation meditation

•   Concentration meditation

•   Chakra balancing meditation

•   Kundalini meditation

Докато разберете с цялото си същество, че йога и медитация не значи ПРАВЕНЕ, а значи  – да бъдеш и че да медитираш всъщност не е глагол, а състояние на тялото, духа и съзнанието, и да дишаш няма друга крайна цел, освен ти самият да се превърнеш в дихание.

Продължителност на всяка практика: 80 min

Какви са ползите от Active Consciousness Meditation:

 • Подобрява общото здраве
 • Увеличава менталния мир и осъзнатост
 • Подобрява имунната система и нивото на енергия
 • Забавя процеса на стареене и увеличава дълголетието
 • Увеличава умствения фокус, концентрацията и яснотата

Каква е целта на тези практики?

 Sadhguru казва: “Когато казвам пранаяма, хората са склонни да го превеждат като дихателна техника или дихателно упражнение, което всъщност не е. „Прана“ означава „жизнената енергия“, „яма“ означава да придобиеш контрол над това. И така, това е фин процес, чрез който човек може да придобие контрол над вътрешните си енергии. Тези процеси се преподават в тяхната дълбочина, защото трансформиращите вътрешни енергии са много важни за стабилизиране на тялото и ума.”

Какви са техниките на Kriya Yoga?

Крия йога често се нарича “Йога на действиет или осъзнаване”. Това е древна техника за медитация, която използва пранаяма (дишане), мантра (пеене) и мудри (духовни жестове с ръце) за ускоряване на духовното израстване.

ЧОВЕШКАТА ЕНЕРГИЙНА СИСТЕМА

Човешкото тяло е съвкупност от физическо и енергийно тяло. Финното енергийно тяло (Subtle body) е съставено от прана (енергия), аура, чакри и надис.

ПРАНА

Прана е универсалният принцип на енергията. Това е живителната сила, на която целият живот се основава. Определя се като вътрешната сила и мощ, дихание, дишане, нашата духовна същин. Това в природата си е сложен феномен, който е изключително динамичен, променящ се и постоянно движещ се. Често е оприличаван на електрически ток, който непрестанно тече и пулсира. ПРАНА протича и пулсира през тялото ни, чрез надис на Санскрит или меридиани от Китайската медицина. Тези магистрали от енергия могат често да се блокират, да останат в застой, да бъдат свръхстимулирани или просто в дисбаланс. Когато това се случи, се произвеждат токсини и болестите се установяват в тялото. Важно е да осъзнаем праната, за да можем да я манипулираме, използваме и канализираме за по-добро здраве, сила, жизненост и по-голяма степен на осъзнатост.

ЧАКРИ

Има седем основни чакри, разположени по гръбначния стълб, които са енергийни центрове на тялото. Тези чакри са като спирали от енергия, всяка от които е свързана с другите и захранват с универсална енергия всички системи и функции на тялото. Всяка чакра вибрира на определена вибрационна честота и резонира със специфичен цвят, звук, житейски урок, емоционално състояние и мисъл.

Чакра означава колело или въртене.

АУРА

Това е електромагнитното поле, което обгражда човешкото тяло и има 7 различни слоя на човешка аура, които съответстват на 7-те чакри. Състоянието на дисбаланс в едно от фините тела води до състояние на дисбаланс в останалите.

 • Етерно тялонай-ниския слой в човешкото енергийно поле или аура. Твърди се, че етерното тяло е в непосредствен контакт с физическото тяло и го поддържа и свързва с “по-висши” тела
 • Емоционално тяло
 • Ментално тяло
 • Астрално тяло
 • Тяло на Etheric Templateдвойникът на тялото или етерният близнак
 • Небесно тяло
 • Ketheric/ Ежедневно тялоПредставлява усещането за едно цяло с Вселената; Съдържа цялата информация за вашата душа в миналото, настоящето и бъдещето

НАДИС

Надис на санскрит означава поток. Надите са енергийните канали и съществуват приблизително 72 000, които са свързани през чакрите и ги зареждат с енергия.

3 най-важни нади: ляво, дясно и централно – Ида, Пингала и Сушумна.

Ида и Пингала представляват основната дуалност в съществуването. Това е тази двойственост, която традиционно олицетворяваме като Шива и Шакти. Или можете просто да го наречете мъжко и женско, или може да бъде логичният и интуитивен аспект на вас.

Повечето хора живеят и умират в Ида и Пингала; Сушумна, централното пространство, остава латентно. Но Сушумна е най-важният аспект от човешката физиология. Само когато енергиите навлязат в Сушумна, животът наистина започва.

Енергийният поток на Сушумна е много ограничен или блокиран, докато не постигнете такъв вътрешно-външен баланс във вашето същество, с различни йогийски практики, че енергията Кундалини – Шакти на Супер съзнанието да може свободно да тече нагоре от Муладара чакра, нашата коренна чакра , където се казва, че чакала навита като змия три пъти и половина около себе си.

Спиралата около централния Нади, създаваща нашите основни енергийни центрове в техните пресечни точки, сливайки се в Едно в Третото око (Аджна чакра).

7 ОСНОВНИ ЧАКРИ:

1st chakra – MOOLDHARA / КОРЕННА ЧАКРА

2nd chakra – SWADHISTANA / САКРАЛНА ЧАКРА

3d chakra – MANIPURA / ПЪПНА- ЧАКРА НА СЛЪНЧЕВИЯ СПЛИТ

4th chakra – ANAHATA / СЪРДЕЧНА

5th chakra – VISHUDDHI / ГЪРЛЕНА ЧАКРА

6th chakra – AGNEYA (AJNA) / ЧАКРА НА ТРЕТОТО ОКО

7th chakra – SAHASRARA / КОРОННА ЧАКРА

MEDITATION TECHNIQUES – ANANDA MANDALA (ACTIVE CONSCIOUSNESS MEDITATION)

МЕДИТАЦИЯТА ЗА АКТИВНО СЪЗНАНИЕ е древна и много мощна дихателна техника, особено ефективна за активиране на чакрите и събуждане на кундалини енергията.

Предназначена да прочисти тялото от задръстени енергийни потоци, които са били затворени и оставени да ферментират в продължение на години – болка, съжаление, омраза и т.н. Те излизат на повърхността, позволявайки на човека да се справи с тях от позицията на състрадание и сила, за да продължи напред. Според Punnu, “Този процес прочиства енергийните канали, измива скрити емоции/блокажи/стари наранявания, активира чакрите, които повишават нивото на нашето съзнание, правят тялото ни блажено и водят до усещане за пълноценност.”

Практиката включва комбинация от ритмично бързо и силно дишане само през носа, редуващо се с прогресивна медитация върху 7 – те основни чакри. Тази уникална комбинация от дишане и медитация служи като много мощен инструмент за събуждане на кундалини енергията и за подобряване на нашето състояние на съзнание. Помага ни да разрушим блокажите и да получим физическо, умствено, емоционално и духовно благополучие.