You are currently viewing Пилатес през погледа на Дария

Пилатес през погледа на Дария

Искам да ви разкажа, кой е измислил този метод, изобщо кога се е появил Пилатес и какво е представлявал (и представлява).

И така, Пилатес е име на човек  И преди тези тренировки са се наричали “Контрология”, а създателят им се казва Джозеф Пилатес. С времето тренировките са получили неговото име.

ДжозефПилатес е роден на 9 декември 1883 г в град Менхенгладбах, Западна Германия. Семейството му било с гръцки произход, баща му се е занимавал с тежка атлетика, майка му е била домакиня. Джозеф бил болно дете – имал астма, рахит, бил е много слаб, децата му се присмивали. Той прекарвал много време в четене (стари учебници по анатомия), в разглеждане на животни и техните навици (той казва, че е взел много от тях в последствие, когато измислял упражненията).

Към тийнеджърска възраст, когато егото на детето започва да се обажда , той решил да спре бъзиците на другите деца и започнал активно да тренира. Започнал да ходи в гимнастическия клуб при баща си, да тренира активно борба, бокс, бодибилдинг. На 14г възраст той станал модел за анатомични картини на мускули! С брат му започнали да работят в цирка, правейки акробатични номера.

През 1ва световна война Пилатес попаднал в лагер на военни пленици и от там започва “раждането” на неговата Контрология. Виждайки много болка, той измислил “уреди”, с които да раздвижва ранени и болни хора. От болничните легла и разни пружини от тях (нали помните, какви легла имаше преди време?) той направил фитнес машини, връзвал крайниците на хората в тези пружини и им измислял упражнения (по-късно тези уреди присъстват във всяко Пилатес студио!). И от тогава той не е спрял да развива своя метод и да мисли за здравето на хората!

След лагера той тренирал полицаи и развивал своята техника. През 1926 мигрира в Щатите (като много от европейци, които усещали, че Европа се разпада). На кораба към САЩ Джозеф се запознал с Клара, която станала неговата половинка и главна помощничка до края на живота му. В Щатите той отворил свое студио на 8-мо Авеню в Ню Йорк, където работил до последния си дъх.

Слуховете за вълшебния метод Контрология бързо се разнесли в танцови, балетни и спортни среди на града (всички знаем, че Ню Йорк е бил меката на танцовото изкуството в началото на 20 век). В студиото на Джо започнали да идват известни танцьори и спортисти, които имали мнооого болки и проблеми заради професионалната си дейност.

Пилатес бил много строг. Той бил луд по формата и изпълнението! (цитатите са от 2 книги, които той е написал и от интервюта с него):

“Като кръгла гума трябва да си, а ти си квадратна гума!“
“Стегни мускулите на корема, използвай цялото си тяло, не си на почивка тук!”
“Вдишвай въздуха! В тази държава никой не диша правилно! Използвай корема си, там се събира основният боклук, изчисти го!”
“Ние правим 1000 движения в ежедневието си, 990 от които са безсмислени! После се чудим, що все сме изморени”
“Ох, тази Америка, винаги с Аспирин и таблетки. Болни гърбове, тъмни кръгове под очите, недвижещите се гръдни кошове. Повече се грижите за колите си, отколкото за телата си”

(Това са думите му отпреди почти 100г! Нещо да се е променило към по-добро? )

Джозеф изисквал максимален контрол над тялото и над ума. В това нещо неговия метод прилича на йога (въпреки че има много различия, които повече касаят духовната част и смисъла на упражненията). Той никога не е казвал, дали е правил йога, но винаги е споменавал идеи на Древната Гърция за идеалното човешко тяло.

Танцьори, които идвали в неговото студио, подобрили своята техника. Спортисти излекували стари болки. Офисни работници раздвижвали телата си в обедната почивка. От най-големите фенове започнали да се появяват ученици, които искали да продължат неговата Контрология.

След смъртта му на 9 октомври 1967 г. започнали разправии, кой ще е наследника на неговото дело. Джозеф не е правил обучаващи курсове, той е бил над нещата

Неговия Пилатес метод продължили най-старателните му ученици: Романа Кржановска, Лолита Сан Мигел, Ева Джентри, Рон Флетчер. Те продължили да развиват неговите упражнения, добавяли нови елементи и знания. Създали курсове за инструктори. После техните ученици продължили това дело и в момента представляват един от най-големите Пилатес школи: BASI Pilates, Lolita’s Lagacy, Romana’s Pilates, Polestar, Stott Pilates и т.н.

А какво, всъщност е измислил Джозеф? Като цяло, няма нищо свръхестествено и абсолютно ново. НО той е дал огромен смисъл във всяко едно движение (и както казват специалистите сега – той изпревари времето си с 50 г, защото обясняваше нещата, които чак сега се откриват с различна апаратура!).

Той, например, казвал за ръцете и краката, че “Това са само 4 стаи в 20-стаен голям дом” – а това е идеята на мускулните вериги и анатомичните влакове и фасция, които чак сега почваме да разбираме!

Той е отделял много внимание на раздвижването на прешлените и гръбнака! Без да пази много-много клиентите си За лекарите, които не давали на хората да се движат нормално при най-малката болка, той казвал: “Как те могат да дадат здраве?? Вижте ги! Те самите са болни! Те няма да могат да направят първата петица от моите упражнения дори” (първата петица е била тест за всички, които идвали в студиото му: The hundred, Single leg Stretch, Double leg stretch, Roll up, Roll over).

Общо в класическия репертуар на Джозеф Пилатес имало 34 упражнения (само!). Но те развивали цяло тяло от глава до пети! И той все се чудел, защо искат разнообразие, когато и тези 34 не могат да направят добре

Пилатес разработил специални уреди, с които да подобри работата на мускулите и които и до ден днешен са важна част на тези тренировки, от които основните са: Reformer, Cadillac. Chair, Barrel. Но всички тези машини само допълвали идеята на упражненията му, донякъде помагали, донякъде натоварвали повече. Смислената работа без уреди винаги е била на първо място!

Неговото известно изречение, че “след 10 тренировки ще усетите разликата, след 20 ще я забележите, след 30 другите ще я видят” има продължение – “ако тренирате поне 4 пъти през седмица”. И той дори можел да откаже на клиент да идва в студиото му, ако същия започвал да мрънка, че му е скучнооо, бавнооо, че не се потиии , а идва само 1-2 пъти в месеца!

Джозеф със своя пример и с примера на хората, които тренирали с него, доказва, че с прецизна работа, с максимално внимание към всяка една част на тялото, с хубаво дишане, включване на дълбоките мускули, раздвижване на гръбнака, издължаване, човек може да има атлетично и здраво тяло

Това е кратката история на метода Пилатес през погледа на Дария (при това повечето неща са от разговорите между Пилатеса и неговите ученици, няма официална биография!)

Вече знаете, че това е име на човек и че не е измислено преди 10г в ютуб! Може би по-внимателно ще се отнасяте към това, което виждате пред себе си като Пилатес тренировка. И ще сте наясно, че има официални школи, които продължават идеята на Джозеф Пилатес.