Йога за бременни

Скъпи бъдещи майки, часовете по йога за бременни са подходящи за всички триместри, дори да не сте практикували йога преди това. 

В случай, че сте спортували активно преди бременността и нямате препоръка от лекар да не се движите, можете да се включите в йога заниманията още през първия триместър. Ако спортът /какъвто и да е той/ не е бил част от ежедневието ви обаче, препоръчително е да изчакате 16-та седмица от бременността преди да се присъедините към мен на йога постелката.

Часовете по йога за бременни са организирани изцяло съобразно безопастността на бебето, движим се бавно и плавно, като основните ни движения са насочени към:

* отваряне областта на таза, за да подпомогнем процеса на раждане, когато настъпи моментът;

* разтягане на гърба, който ще се чувства все по-натоварен с нарастване на бебето и облекчаване евентуални болки в кръста, които е възможно да се появят;

* специални упражнения за мускулите на тазовото дъно, които подкрепят бебето и участват в раждането;

* упражнения, укрепващи раменния пояс и горната част на гърба, защото съвсем скоро ще сте приведени над бебето през голяма част от деня си.

Отделяме време за лесни дихателни упражнения, които да снабдят и вас, и бебето с повече кислород и енергия за тялото. Завършваме йога практиката с приятна релаксация, по време на която да успеете да се отпуснете, да се освободите от притеснения и ежедневни мисли и да се свържете с бебето си.

Майките, които посещават часовете по йога за бременни споделят, че по-лесно преодоляват всички, свързани с бременността дискомфорти и се чувстват много по-спокойни след йога заниманията.

С какво още може да ви бъде полезна йогата за бременни:

* Заздравява коремните мускули и мускулите на тазовото дъно, които поддържат матката и бебето през бременността и участват в процеса на раждане;

* Предпазва от болки в гърба, кръста, коленете и намалява съществуващите;

* Подобрява стойката, която се изкривява в резултат на изместване центъра на тежестта поради натежаващото бебе – извивката в кръста става по-голяма, раменете приведени;

* Учи бъдещата майка как да диша по-пълноценно по време на бременността и как да диша правилно по време на раждането;

* Предпазва от поява на крампи и разширени вени;

* Помага за успокояване на нервната система, като освобождава жената от страхове, безпокойства, напрежение, стрес, помага за балансиране на емоциите, увеличава спокойствието;

* Учи жената да се наслаждава на този невероятен период от живота си;

* И не на последно място – среща я с други майки, с които да обменят идеи, съвети, опит.

При посещение на часовете по йога за бременни е необходимо попълването на въпросник и декларация с цел съобразяване на йога практиката конкретно с вашата бременност. 

Знаем, че бъдещите майки имат много въпроси, затова не се колебайте да се свържете с нас.